گرامیداشت روز جهانی بهداشت دست در انستیتو قلب و عروق شهید رجایی
به گزارش روابط عمومی، به مناسبت روز جهانی بهداشت دست، مراسمی با حضور رئیس، معاونان، مدیران، سوپروایزرها، سرپرستاران و جمعی از کارکنان انستیتو قلب و عروق شهید رجایی در سالن همایش D این انستیتو برگزار شد.
دکتر نوحی: شستشوی دست، کلید پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی و نجات جان میلیونها نفر
در این مراسم، دکتر نوحی، رئیس انستیتو، ضمن گرامیداشت این روز، بر اهمیت شستشوی دست به عنوان یکی از مهمترین و اساسی ترین راههای پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی و انتقال بیماریهای واگیردار تأکید کرد.
وی با اشاره به آمارهای جهانی، خاطرنشان کرد: عدم توجه به شستشوی دست، سالانه جان میلیونها نفر را در سراسر جهان میگیرد.
دکتر نوحی در ادامه، از تلاشها و تعهد کارکنان انستیتو در رعایت دقیق اصول بهداشت دست قدردانی کرد و از آنان خواست تا با تداوم این تلاشها، در ارتقای سلامت بیماران و کارکنان سهیم باشند.
دکتر مرادنژاد: شستشوی دست، کلید کنترل عفونتهای بیمارستانی
در ادامه این مراسم، دکتر مرادنژاد، متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری، به ارائه سخنرانی با موضوع "نقش شستشوی دست در پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی و مرگ و میر در جهان" پرداخت.
این متخصص بیماریهای عفونی در سخنان خود، شستشوی دست را یکی از مهمترین اقدامات پیشگیرانه در کنترل عفونتهای بیمارستانی دانست و به تشریح مرگ و میر براثر انتقال بیماری پرداخت.
وی در ادامه افزود: "متأسفانه، بسیاری از افراد به اهمیت این موضوع توجه کافی نمیکنند و به همین دلیل، عفونتهای بیمارستانی همچنان یکی از معضلات اصلی سیستمهای بهداشتی در سراسر جهان است."
دکتر مرادنژاد خاطرنشان کرد: "هر ساله، میلیونها نفر در اثر عفونتهای بیمارستانی جان خود را از دست میدهند و این آمار نشاندهنده اهمیت شستشوی دست در پیشگیری از این عفونتها است."
سوپروایزر کنترل عفونت انستیتو قلب و عروق شهید رجایی: شستشوی دست در کادر درمان، حیاتی برای ایمنی بیمار
در ادامه مراسم گرامیداشت روز جهانی بهداشت دست در انستیتو قلب و عروق شهید رجایی، رستمی، سوپروایزر کنترل عفونت این انستیتو، بر اهمیت شستشوی دست در کادر درمان تأکید کرد و گفت: کلیه همکاران کادر درمان که با بیماران در ارتباط هستند حتما باید این مهم را در نظر داشته باشند که ما با جان بیمار سروکار داریم.
رستمی در ادامه به ارائه آمارهایی همچون : میزان کامپلیانس بهداشت دست، میزان کامپلیانس بهداشت دست و بروز عفونت بیمارستانی از سال 1390 تا 1402، میزان کامپلیانس بهداشت دست در سال 1402 و میزان کامپلیانس بهداشت دست بر اساس حرفه پرداخت.
وی همچنین به برنامه ارتقای بهداشت دست در انستیتو اشاره کرد و اقدامات انجام شده در این برنامه را تا کنون به شرح زیر برشمرد:
- آماده سازی زیر ساخت های لازم جهت ارتقاء برنامه
- اطلاع رسانی به مدیران ارشد و متخصصین کلیدی در زمینه اهمیت و حیاتی بودن ایمنی بیمار و اینکه ارتقاءدر برنامه بهداشت دست، بهترین اقدام برای اطمینان از مراقبت ایمن میباشد.
- شناسایی افراد کلیدی در اجرای برنامه و حمایتگری کمیته کنترل عفونت
- این برنامه از سال 1389 به صورت جدی در این مرکز آغاز و تاکنون ادامه دارد اقدامات صورت پذیرفته به طور خلاصه به شرح ذیل میباشد .
- آماده سازی زیر ساخت های لازم جهت ارتقاء برنامه
- اطلاع رسانی به مدیران ارشد و متخصصین کلیدی در زمینه اهمیت و حیاتی بودن ایمنی بیمار و اینکه ارتقاءدر برنامه بهداشت دست، بهترین اقدام برای اطمینان از مراقبت ایمن میباشد.
- شناسایی افراد کلیدی در اجرای برنامه و حمایتگری کمیته کنترل عفونت
- انجام بررسی های مربوط به زیر ساختها یعنی دانش ، درک و جمع آوری داده ها با نظارت بر بهداشت دست و مصرف مایع ضدعفونی کننده و صابون
- بررسی قابلیت تحمل و پذیرش ماده ضدعفونی کننده جدید جهت مقایسه محصولات مختلف و انتشار نتایج به افراد کلیدی در این زمینه
- ارزیابی میزان بروز عفونتهای بیمارستانی در طول یک بازه زمانی با میزان ارتقاء در بهداشت دست
- تهیه مواد آموزشی جدید
- برگزاری دوره های آموزشی متعدد
- بازبینی مواد آموزشی و برنامه ریزی جلسات آموزشی جهت کلیه گروههای تخصصی و غیر تخصصی بالینی
- آماده سازی شرایط برای هر گونه تغییر در سیستم ( افزایش میزان خرید محلول و صابون ، دستمال ، تغییر محل نصب محلولها در نقطه مراقبت و...)
- برگزاری مراسم رسمی و علنی به عنوان افتتاحیه فعالیت ارتقاء و بهبود که اولین بار با اجرای کمپین بهداشت دست آغاز و هرسال تکرار میگردد، شامل ابزار و لوازم پشتیبانی ، امضاهای نمادین مبتنی بر تعهد رهبران و مراقبین بهداشتی.
- توزیع ماده ضدعفونی در محل ارائه مراقبت در سراسر محیط های بالینی و غیر بالینی
- انجام ارزیابی کامپلیانس بهداشت دست سالانه و مقایسه نتایج آن در بخشهای بالینی و چهار گروه حرفه ای
- توزیع راهنماهای WHO و بومی در زمینه رعایت بهداشت دست در محل ارائه مراقبت و استیشن های پرستاری
- سازماندهی جلسات آموزشی برای همه کارکنان شاغل بالینی و غیر بالینی شامل کلاسهای آموزشی بر اساس حرفه ، توزیع مواد آموزشی (پمفلت ) همچنین آموزش های عملی در زمینه چگونگی انجام بهداشت دست
- انجام آزمون سنجش دانش همراه با جلسات آموزشی
- حصول اطمینان از اینکه بازخورد نتایج داده های ارزیابی به اجرا در آمده است .
- پایش مصرف محلولهای ضدعفونی کننده و صابون
- نظارت بر رعایت بهداشت دست محسوس و غیر محسوس
- سازماندهی پایش پیشرفت اجرا و حل موانع احتمالی و تغییر در برنامه ها در صورت نیاز
- بررسی زیر ساخت ، سنجش دانش ، درک و گردآوری داده های مربوط به نظارت بر بهداشت دست و مصرف صابون و محلول ضدعفونی بر اساس برنامه
- ورود اطلاعات و تحلیل داده ها
- تداوم فعالیتهای معطوف به برنامه ارتقاء بهداشت دست که در گام 3 آغاز شده بود.
- بازبینی نتایج ارزیابی در مرحله پیگیری و ارزیابی آن بر شاخص های کلیدی موفقیت
- شناسایی حوزه هایی که نیازمند ارتقاء بیشتر هستند و شناسایی تجربه های کسب شده موفق
- تصمیم گیری د رمورد چگونگی انتشار نتایج به کارکنان بهداشتی
- تهیه گزارش شامل جزئیات برنامه ، اثرات آن و تجربیات کسب شده
- درگیر نمودن مدیران ارشد و دیگران در طرح ریزی برنامه دراز مدت جهت حمایت بیشتر از ارتقاء بهداشت دست و جلب پشتیبانی آنها
- تامین منابع در دسترس و هماهنگ کردن آنها با طرح
- تهیه ، نهایی کردن و کسب تائیدیه برای برنامه عملیاتی طبق اولویت ها و پیشرفتهای مرکز
- تهیه و نهایی نمودن بودجه برنامه عملیاتی
- برقراری فواصل مشخص برای انجام بررسی های ارزیابی
- برقراری سیستم گزارش دهی از جمله تصمیم در مورد اینکه کدامیک از کارکنان در کمیته ها – گروهها جز افراد کلیدی هستند و چه انتظاری از آنها می رود .
- بر قراری ارتباط در سطح منطقه، کشوری یا بین المللی به منظور اشتراک موفقیتها و راه حل ها جهت تسریع در اجرای برنامه
- نظارت مسئولین واحدها و بخشها بر کارکنان خود
- بررسی علل کاهش رعایت بهداشت دست بعد از دوران کووید-19( طرح پژوهشی)
- تعهد روسای بخشها و رعایت ایشان
- در صورت عدم رعایت ، ارجاع به کنترل عفونت و اخذ تعهد کتبی و در صورت عدم بهبود رفتار توبیخ با درج در پرونده
- توجه به تصحیح عملکرد دستگاههای آلارم دهنده
- و برگزاری کمپین های متعدد بهداشت دست از سال های گذشته تا حال
دکتر گلپیرا: نامگذاری روز جهانی بهداشت دست اقدامی مهم در راستای ارتقای سلامت جامعه
در ادامه دکتر گلپیرا، معاون توسعه مدیریت و برنامهریزی منابع این انستیتو، ضمن گرامیداشت این روز، نامگذاری آن را اقدامی مهم در راستای ارتقای سلامت جامعه دانست.
وی با اشاره به سخنان دکتر نوحی وآمارهای ارائه شده توسط سوپروایزر کنترل عفونت، بر اهمیت شستشوی دست به عنوان یکی از سادهترین و موثرترین راههای پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی و انتقال بیماریهای واگیردار تأکید کرد.
دکتر گلپیرا با بیان اینکه شتشوی دست امری واجب و ضروری است افزود: "شستشوی دست باید به یک فرهنگ تبدیل شود و همه افراد در هر سطحی از جامعه، از جمله کادر پزشکی، پرستاران، بیماران و همراهان آنها، نسبت به این امر مهم اهتمام ورزند."
وی خاطرنشان کرد: "انستیتو قلب و عروق شهید رجایی همواره در زمینه ارتقای بهداشت دست کارکنان خود اهتمام داشته و برنامههای آموزشی متعددی در این زمینه برگزار کرده است."
دکتر گلپیرا در پایان سخنان خود، از زحمات و تلاشهای سوپروایزر کنترل عفونت و رابطین کنترل عفونت در بخش های انستیتو در زمینه رعایت اصول بهداشت دست قدردانی کرد و از آنان خواست تا با تداوم این تلاشها، در ارتقای سلامت بیماران و کارکنان سهیم باشند.
در انتها از سرپرستاران نمونه انستیتو قلب و عروق شهید رجایی که در رعایت اصول بهداشت دست در بخشهای خود اهتمام ویژهای داشتند، تقدیر و قدردانی شد.این سرپرستاران به ترتیب به شرح ذیل می باشند:
- گلناز غفاری،سرپرستار بخش ICU.P2
- راحله شمیرانی،سرپرستار بخش ICU.P5
- مریم میردار سلطانی،سرپرستار بخش جراحی زنان
- ام کلثوم جعفری،سرپرستار بخش CCU.C
گفتنی است، روز جهانی بهداشت دست هر ساله در تاریخ 5 می با هدف افزایش آگاهی عمومی در مورد اهمیت شستشوی دست در پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی و انتقال بیماریهای واگیردار، در سراسر جهان گرامی داشته میشود.
جهت مشاهده گالری تصاویر این مراسم، به لینک زیر مراجعه فرمایند:
گرامیداشت روز جهانی بهداشت دست در انستیتو قلب و عروق شهید رجایی
خبرنگار: پیام احمدی کاشانی
عکس ها از: حامد لطفی
نظر شما :